Høsten er her!

Høsten er her!

Alpakkahagen > Bloggen > Alpakka > Høsten er her!

Alpakkahagen

Høsten er her, tiden er inne for et lite tilbakeblikk på sommeren og noen få tanker om vinteren som kommer!

Fødselssesongen er over, og i år fikk vi 13 fine criaer på gården. Hovedsakelig hvite og fawn i farge, og en mørkebrun supersøt bamsete cria! Ca. 50/50 fordeling hingst/hoppe, for en gangs skyld. Vi husker tilbake til fjoråret der 13 av 15 criaer fødte var hingster! Alle er sunne og friske, og førstemann (født 8. mai) er allerede 35 kilo! Stor brumlebass, og en veldig spennende cria å følge videre. Vi liker solide, sunne kropper – særlig når ullkvaliteten virker være bra.

Vi har i underkant av 100 alpakkaer her på gården nå, hvorav ca. 15. er på lån fra våre venner hos Enghaugen alpakka. De brukes i alpakkavandring, som er hovedaktiviteten for besøkende på gården.

Siden april har vi hatt dyr i karantene, alpakkaer vi har importert fra USA. Vi kjøpte én avlshingst og to hopper fra anerkjente linjer tidlig i 2020. De ankom Norge i april i år, og har stått i isolat siden. Mattilsynet krever minst 6 måneder isolat hvor de testes for sykdommer. Tidkrevende, men helt avgjørende for å opprettholde dyrehelsen i Norge. I løpet av disse månedene har den ene hoppa fått en kjempefin hingstecria, etter en meget spennende paring vi kjøpte der hun sto i Oregon før avreise. Den andre hoppa har en tilsvarende spennende paring fra en veldig god hingst i Canada, og har termin i januar. Vi gleder oss veldig til disse flytter inn til resten av flokken vår, det skjer i løpet av oktober.

Gården tilpasses stadig alpakkaene og driften rundt de. Vi jobber for å få satt opp en ny hall på gården, som skal huse alpakkaene, og vi lager stadig nye beiter, drivganger og lignende.

Vinteren nærmer seg med stormskritt, og vi håper virkelig nov/des blir kaldere og tørrere enn i fjor. Alpakkaer er mer tilfreds med kaldt, tørt vær – enn vått.

Vi har av og til henvendelser om salg av dyr. De fleste hører vi aldri fra, etter at vi har fortalt hvor seriøse vi er, hvilken tidshorisont som er aktuell, og hva alpakkaer hos oss koster. Vi har en meget god alpakkaflokk, høy kvalitet på avlsdyra og Norges mest håndterte hingster/vallaker. De senere årene har noen få alpakkagårder dumpet prisene på alpakka, men dette er aktører som verken lever av alpakkaene eller er spesielt opptatt av alpakkanæringen og oppbyggingen av denne. Vi er her for å bli, vi er en av få gårder i Norge som lever av alpakkaene, og vi ønsker oss partnere som kjøper alpakkaer av oss som har genuin interesse for dyrene og et ønske om å få til noe med de. Alle som sender henvendelser til oss, hvor det første (og ofte eneste) spørsmålet er pris, svarer vi høflig at vi nok ikke er rette partner. Merk at vi snakker om partnere, ikke kunder..

Ta kontakt om du ønsker mer informasjon om muligheter med alpakkaer, i Norge, i dag.

 

Bjørn, Alexandra & Edward

10.10.21