Vinter 2022

Vinter 2022

Alpakkahagen > Bloggen > Alpakka > Vinter 2022

Alpakkahagen - Iben og alpakkaene

Hils på Iben – vårt lille sjarmtroll og solstråle!

Iben ble født denne sommeren og hun har tatt oss med storm. Iben er verdens fineste baby, og hun gliser og ler i alle våkne stunder! For en lykke, og vi gleder oss utrolig mye til hun kan bli med å gå rundt alpakkaene og tilbringe mer tid med de!

I sommer ble det født et knippe fantastisk flotte alpakkacriaer, som utover høsten har vokst seg til og blitt virkelig flotte.

Høsten var en spennende tid, med både fiberutstilling i Stavanger (i regi av Den Norske Alpakkaforening), og ikke minst Alpakkafest – en alpakkautstilling i egen regi.

I Stavanger deltok vi som vanlig med et knippe feller, og hjalp til så godt vi kunne med gjennomføringen. Det er alltid gøy å bidra som medhjelper, for da får man ekstra mye innsikt i hvordan dommeren gjør sin vurdering, og ikke minst får man muligheten til å bygge nettverk og sosialisere seg med andre alpakkanerder!

Uken etter Stavanger var vi i gang med Alpakkafest 2022, et arrangement vi hadde planlagt siden i våres. Alpakkafest besto av fiberutstilling, alpakkautstilling (i ringen), og en kursdag. Alpakkafest ble gjennomført med godt resultat, både sett med arrangørens briller, delakerens briller og ikke minst sett fra publikum sin side. Vi fikk et godt antall feller, et tilstrekkelig antall alpakkaer og et passe antall deltakere på kursene søndagen. Alt i alt en god gjennomkjøring av et helt nytt konsept – dette var tross alt første gang vi har hatt alpakkautstilling på høsten i Norge!

Vi satser på gjentakelse i 2023.

På gården har vi gjennomført ca. 25 paringer denne sommeren, de aller fleste av Quebec. Han har fått mye velfortjent oppmersomhet dette året. Mest i utlandet, hvor det tross alt er flest oppdrettere (som følger med!), men også en del i Norge som lurer på hva han kan bidra med genetisk. Investor og Lightning Bolt har blitt brukt sparsomt denne sommeren.

I år er vi nødt å si det samme som vi strengt tatt sier hvert år: «dæven å fine criaer vi har i år», men allikevel må jeg si at årets criaer er på et nivå vi aldri har sett før. Kun 1-2 av årets criaer virker å ikke helt leve opp til målet, mens de andre ser rett og slett smashing ut. Det er selvsagt altfor tidlig å starte skrytetoget, men det ser veldig lovende ut!

Utover vinteren jobber vi jevnt og trutt med dyra, vi endrer fôringsregime for de drektige hoppene når vi kommer til siste trimester, og har generelt et økt fokus på disse frem mot fødsel.

Det er masse aktiviteter på gården, omtrent hver dag hele uka, med Alpakkavandring og lignende aktiviteter. Vi reiser og mer og mer rundt med dyra, besøker all verdens forskjellige mennesker og deltar på mange spennende arrangement.

Vi er utrolig stolte av å kunne leve av alpakkaene 100% (og ikke nok med det, men vi har og skapt flere arbeidsplasser basert på alpakkaene).

Takk for at du følger oss!

PS: Ta gjerne kontakt om du vi slå av en alpakkaprat!

post@alpakkahagen.no