Klipping og cria

Klipping og cria

Alpakkahagen > Bloggen > Alpakka > Klipping og cria

På selveste frigjøringsdagen, 8. mai, ble årets første cria født. Alpakkabebiser kaller vi for cria, som er det opprinnelige navnet fra Peru. Cria er spansk/portugisisk og en alpakkacria er altså en ung alpakka, ofte født samme året.

Alpakkaer går nesten et helt år drektig (gjennomsnittlig drektighet er 11,5 måned), og derfor er de aller fleste alpakkaene i Norge født om sommeren. Vi prøver å unngå å måtte ha fødsler og nyfødte i den kalde årstiden.

Så hva skal han hete?

Etter å ha spurt følgerne våre på sosiale medier ble navnet til årets første cria Maximo, etter den kjente motstandsmannen under 2.verdenskrig Max Manus (Maximo Guillermo Manus).

Mammaen til Maximo heter Tina, og er en superflink mamma. Fødselen gikk helt av seg selv (som de oftest gjør hos alpakkaene), og Max var oppe og gikk rundt med de andre alpakkaene i løpet av en halvtimes tid.

Verden – møt Maximo:

Alpakkahagen Maximo

Klipping 2021

Klipping av alpakkaer gjøres årlig, og vi klipper som regel i begynnelsen av mai.

I år var intet unntak, og alle 70 alpakkaene på gården ble klipt 5. mai.

Mange fine feller, men vi ser tydelig på fibrene at vi har fôret dyra litt for hardt i vinteren som var. Da blir fibrene litt for grove og mister strukturen. Så det får vi nok svi for på utstillingene, samt at mer av fiberen lar vi nok være i spinne til garn (som vi kun gjør med den aller fineste fiberen).

Mange av dyra overrasket positivt. Kanskje aller mest vår eldste avlshingst, Blockbuster. Han ble klippet for 15. gang, og har fremdeles en fiberkvalitet som mange unghingster bare kan drømme om (de to siste bildene av hvit fiber er av BB).

Litt kaldt de første dagene, men så kom varmen og dekken kunne tas av.

You must be logged in to post a comment.